Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Lihakeittoa ja omenaa

Dinner with meat soup
Oli korkea aika keittää lihalientä ja sen pohjalle kunnon lihasoppa. Lihakeiton voi toki tehdä pelkästä keittolihasta, mutta silloin itse keittoon on lisättävä sipulia, palsternakkaa, selleriä ja kaupan lihaliemikuutioita. Itse taas pidän siitä, että teen ensin itse lihaliemen ja vasta sitten keiton. Nyt liemi piti tehdä ensin, koska pakastimessa ei ollut valmista lihalientä. Jännittävää oli, kun menin kauppaan hakemaan luullista lihaa. Siasta löytyi uunilihaa luulla hintaan €5,-/kg. Naudasta taas ainoa luullinen liha oli Osso Bucco, jonka hinta oli €18,-/kg. Ilmiselvästi päädyin tekemään liemen siasta ja varsinaisen keiton taas naudan keittolihasta. Meidät kaupunkilaiskuluttajat on selvästi opetettu liian nirsoiksi, koska kaupasta ei tahdo enää löytyä esim. naudan luullisia, halpoja osia. Naudan keittolihatkin olivat luuttomia ja ne sopivat keittoon vain kuutiolihaliemen kaveriksi. Vielä kun tavallisesta kaupasta löytyisi ydinluita, niin lihaliemet, padat ja keitot saisi kahta maukkaammiksi. Mutta näiden "erikoisruhonosien" myynti jää kauppahalleille ja pienkaupoille (jotka kaikki häviävät pikkuhiljaa kaupungeistamme).
 

Lihaliemi

Consommé
n. 1 kg luullista lihaa
2-3 porkkanaa
200 g juuriselleriä
200 g palsternakkaa
0,5 valkosipulia
1 purjo
n. 1,5 litraa vettä
10 kokonaista mustapippuria
10 kokonaista valkopippuria
5 kokonaista maustepippuria
3 laakerinlehteä
2 tl rosmariinia
2 tl timjamia
suolaa
 
Pese juurekset.
Öljyä uunipannu. Lisää pannulle liha, karkeasti pilkotut juurekset, sipuli, purjo ja valkosipuli kokonaisena (poista sipulista ja valkosipulista ulommat, helposti irtoavat kuoret). Paahda niitä 250 ºC uunissa yläkeskitasolla n. 45 min, kunnes kaikissa on ruskea, jopa hieman hiiltynyt pinta.
Laita uunipellin sisältö kattilaan, lisää kylmä vesi ja huuhdo sinne myös pannuun irronnut neste. Kun liemi kiehuu, kuori siitä pinnalle muodostunut vaahto pois. Keitä lientä miedolla lämmöllä 4 h (lisää vettä tarvittaessa). 
Siivilöi liemi ja painele lusikalla kaikki neste irti lihasta ja juureksista. Jos haluat vahvistaa makua, keitä lientä vielä siivilöinnin jälkeen kasaan. Jäähdytä liemi, kuori päältä liika rasva ja jaa liemi annoksiin pakastettavaksi. Ota talteen lihasta lihaiset palat. Jos et käytä niitä keittoon, käytä ne leivonnassa täytteeksi esim. pasteijoihin tai piirakkaan tai pataruokiin.

Lihakeitto

Meat soup
500 g naudan keittolihapaloja
1 tl lipstikkaa
5 dl lihalientä
7 dl vettä
3 kokonaista
mustapippuria
2 kokonaista maustepippuria
2 laakerinlehteä
2 porkkanaa
6 perunaa
15 cm pala purjoa
uunilihan lihaiset palat
persiljaa
suolaa

Mittaa kattilaan lihaliemi ja vesi, pippurit ja laakerinlehti. Kiehauta.
Kun keitos kiehuu, lisää joukkoon keittoliha ja lipstikka. Huomaattehan tässä sen koulun kotitaloustunnin säännön, että jos lihaa laitettaessa maku halutaan liemeen, liha lisätään kylmään veteen ja kiehautetaan. Jos taas maku halutaan lihaan, liha lisätään kiehuvaan veteen. Kuori keiton aikana vaahto pois keitoksen pinnalta.
Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kun lihat ovat kiehuneet n. 30 min, lisää joukkoon peruna- ja porkkanapalat.
Kun juurekset ovat kypsiä, lisää keittoon vielä viipaloidut purjot ja keitä, kunnes liha on kypsää.
Lisää vielä kypsät uunilihan palat ja mausta keitto suolalla ja persiljalla.

Tämän reseptin löysin kirjasta Makuja Urjalasta & Kylmäkoskelta IV. Tosin leivoin vain puolikkaan alkuperäisestä taikinasta ja jouduin hieman lisäämään jauhojen määrää. Tämä näkkileipä ei ole meidän käsityksemme mukaista näkkileipää, koska se jää sisältä hieman pehmeäksi. Jos haluat saada aikaiseksi enemmän näkkileipää muistuttavan tuotoksen, sammuta hella 10 min paistamisen jälkeen ja jätä leipä uuniin kuivumaan jälkilämpöön (voit raottaa luukkua hieman kuivattamisen alussa). Minä sain tästä itse tekemästäni määrästä 30 näkkärinpalaa.

Hämäläinen pitonäkkäri

0,5 tl kuivahiivaa
2,5 dl maitoa
2,5 dl vettä
1,25 tl suolaa
75 g kaurahiutaleita
150 g grahamjauhoja
350-400 g vehnäjauhoja
50 g voita tai margariinia
 
Lämmitä neste n. 42 ºC ja liuota kuivahiiva nesteeseen. Lisää joukkoon suola, kaurahiutaleet ja jauhot. Tee tanakka taikina. Sekoita lopuksi joukkoon sulatettu, kädenlämpöinen rasva ja vaivaa taikinaa, kunnes rasva on imeytynyt taikinaan.
Jaa taikina 2 osaan. Kaulitse taikinat 2 leivinpaperin välillä alle 0,5 cm paksuisiksi levyiksi. Nosta levy alemman leivinpaperin avulla uunipellille (2 peltiä) ja jaa palat taikinapyörällä 10 x 6 cm paloiksi.
Paista levyjä uunissa 225 ºC uunin alakeskitasolla 10-15 min.
 
En ole pitkään aikaan tehnyt uuniomenoita ja nyt, kun omenaa saa kohtuulliseen hintaan, oli aika tehdä myös tätä kotoista herkkua. En ehtinyt keittelemään vaniljakastiketta, joten korvasin sen maustetulla rahkalla ja kinuskikastikkeenkin ostin tällä kertaa kaupasta valmiina.

Uuniomenat

6 kirpeähköä omenaa
Täyte:
50 g voita tai leivontamargariinia
0,5 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1,5 dl kaurahiutaleita tai mysliä
(2 rkl siirappia)
Vaniljarahka:
250 g rahkaa
1,5 rkl tomusokeria 
1-1,5 tl vaniljasokeria
kinuskikastiketta
 
Pese omenat hyvin ja poista omenaporalla siemenkodat.
Sulata rasva ja sekoita joukkoon fariinisokeri, kaneli ja kaurahiutaleet.
Täytä omenien keskelle jääneet reiät täytemassalla. Nostele omenat uunivuokaan. Voit halutessasi kaataa päälle hieman siirappia. Paista omenoita 175 ºC uunissa 30-40 min (riippuu omenoista).
Sekoita rahkan joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Tarjoa omenat yhdessä rahkan ja kinuskikastikkeen kanssa.

Kristiina

torstai 2. maaliskuuta 2023

Vaasa juhli jääkäreitä

Viime viikonloppuna Vaasassa vietettiin, oikeutetusti, jääkärien kotimaahanpaluun 105-vuotisjuhlaa. Jääkärithän palasivat Suomeen Saksasta juuri Vaasaan. Juhlallisuudet aloitettiin perjantaina Vaasan kirkossa pidetyllä konsertilla, jossa soitti MPKn Pohjanmaan soittokunta (pääosin Seinäjoen Rautatieläisten soittokunta täydennettynä Sulvan puhallinorkesterin soittajilla), lauloi Pohjois-Suomen reserviläiskuoro ja solistina esiintyi tenori Mika Nisula. Kutsuvieraina nähtiin mm. saksalaisia reservinsotilaita. Kappaleet olivat paljolti sodanaikaan ja jääkäreihin liittyviä upeita musiikkiteoksia (mm. Alla marcia Karelia-sarjasta, Kertokaa se hänelle, Jääkärien marssi ja Finlandia sekä Saksan ja Suomen kansallishymnit). 


Kun Mika Nisula esiitti solistiosuudet, kiiri selkäpiitä pitkin jo kylmät väreet. Kun kuoro sitten konsertin puolivälin jälkeen liittyi mukaan, nousivat jo ihokarvatkin pystyyn. Kuoro aloitti konserttinsa urkuparvelta, minkä jälkeen he marssivat kirkkosaliin ja liittyivät orkesterin joukkoon.


Pitkästä aikaa olin kirkossa konsertissa niin, että melkein kaikki paikat olivat täynnä. Tässä saatte vielä makupalat Jääkärien marssista ja Finlandiasta.




Lauantaina juhlallisuudet jatkuivat ja silloin pääosissa oli armeija. Minä aloitin aamupäiväni Kasarmintorilta, jossa esiteltiin iltapäivän paraatiin osallistuvaa motoroitua kalustoa ja vähän muutakin. Alue oli ainakin setämiesten ja pikkulasten suosikki, kun paikalla oli jos jonkinnäköistä sotakonetta ja opastushaluisia sotilashenkilöitä ja osaan ajoneuvoista pääsi jopa piipahtamaan sisälle. Ei sen puoleen, kiinnostavaa se esittely minustakin oli.

Seuraavaksi oli aika siirtyä torille, jonne olivat ryhmittyneet paraatikatselmukseen ja ohimarssiin osallistuvat jalkaväkijoukot. Siellä olivat Porin prikaatista Pohjanmaan jääkäripataljoona, Satakunnan jääkäripataljoona, Satakunnan tykistörykmentti, Satakunnan pioneeri- ja viestipataljoona ja Varsinais-Suomen huoltopataljoona sekä reserviläisten Pohjanmaan maakuntakomppania ja suomalaisten ja saksalaisten reserviläisjärjestöjen osasto. Toki torille oli koottu myös lippulinna. Paraatikatselmuksen suorittu Maavoimien komentaja Pasi Välimäki.

Paraatikatselmukseen kuului myös Hornetin ylilento, mutta siitä ottamani videonpätkä valitettavasti epäonnistui pahasti, joten saatte vain kuvitella sen. Samoin kamera ei ollut valmiina todistamaan sitä ainakin Vaasassa kiinnostanutta toista ylilentoa eli Hornetin jälkeen lentänyttä merikotkaa. Kotkan itsensä kyllä näin.
 
Sitten olikin aika siirtyä seuraamaan paraatia. Ensin paraatissa marssivat jalan liikkujat, sitten motoroidut joukot. Minusta paraatin ehdoton kohokohta olivat mukaan marssimaan päässeet "sotakoirat" käsittelijöineen, niitä harvoin näkee paraatissa marssimassa.
 

Päivän ohjelmassa olisi ollut vielä seppeleenlasku jääkäripatsaalla, mutta minulle alkoi talvipäivän viileys riittää, oli aika suunnistaa kotiin. Lopetetaan tällä kertaa vielä muutamaan videoon paraatista.



Kristiina

tiistai 28. helmikuuta 2023

Koti - Home

 
Home

Niin pitkä on matka, ei kotia näy,vaan ihana enkeli vierellä käy.
- Suojelusenkeli, sanat Immi Héllen

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Sienimureketta ja puuroa

Lihamureketta on kiva ja helppo tehdä aina välillä. Pelkkä lihaklönttikin riittää, mutta yleensä laitan omaani kerroksen jotain väliin. Nyt valitsin sienet, koska niistä sai saman tien sekä täytteen että kastikkeen. Yleensä tapaan käyttää jauhelihan kanssa sipulikeittoaineksia. Nyt olin Martoissa saanut kokeiltavaksi mukaan pussin lihapulla-aineksia, joten päätin käyttää sen murekkeeseeni.
 

Sienilihamureke

Mushroom meatloaf
700 g nauta-sikajauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 pss lihapulla-aineksia
1 kananmuna
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
sienimuhennosta
 
Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä öljyssä n. 10 min. Lisää kuullotuksen loppuvaiheessa sekaan valkosipulimurska. Jäähdytä
Sekoita lihapulla-ainekset pussin ohjeen mukaan veteen ja anna turvota. Lisää jauheliha, sipuliseos ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta tarpeen ja makusi mukaan.
Öljyä leipävuoka kevyesti. Lusikoit vuoan pohjalle reilu puolet mureketaikinasta. Tee taikinaan matala syvennys sienimuhennosta varten niin, että työnnät taikinaa keskeltä reunoille.. Kun olet lusikoinut uraan sienimuhennoksen, lusikoi päälle loppu taikina. Paista mureke 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 40 min. Voit lopuksi nostaa uunin lämpötilaa ja nostaa murekkeen grillivastusten alle hetkeksi, jos haluat siihen kauniin ruskean pinnan.

Sienimuhennos/kastike

Mushroom sauce
3 dl pakastettuja suppilovahveroita
1 dl kuivattuja herkkutatteja + 2 dl vettä
2 tl öljyä
1 sipuli
3 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja 
0,5 tl curryjauhetta
kuivattujen sienten liotusliemi 
4 dl ruokakermaa
suolaa, valkopippuria

Laita kuivatut sienet likoamaan n. 1-2 h ennen kastikkeen tekoa.
Silppua sipuli.
Laita pannulle öljy ja hauduta sipulia siinä n. 10 min. Siirrä sipulit syrjään odottamaan.
Siivilöi liotetut, kuivatut sienet, ota liotusneste talteen. 
Laita pannulle pakastetut, sulatetut suppilovahverot ja liotetut sienet ja anna paistua hetken, jotta ylimääräinen neste haihtuu. Lisää joukkoon sipulit, 3 rkl öljyä, vehnäjauhot ja curryjauhe. Anna paistua, kunnes jauhot saavat hieman väriä.
Vispaa joukkoon sienten liotusliemi. Vispaa, kunnes seos on tasaista, möykytöntä. Lisää ruokakermaa n. 1 dl koko ajan vispaten, kunnes sinulla on haluamasi paksuinen sienimuhennos. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lusikoi n. 1/3-1/2 muhennoksesta murekkeen väliin. Nosta muhennos takaisin liedelle ja vispaa joukkoon loppu ruokakerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Näin lopusta muhennoksesta syntyy kastike annokselle.

Tällä kertaa en leiponut mitään. Mutta aamupuuroksi/jälkiruoaksi vatkasin appelsiineistä vispipuuron.

Appelsiinivispipuuro

Whipped orange semolina pudding
3 appelsiinia
8 dl vettä
0,7 dl sokeria
1 dl mannasuurimoita
2 tl vaniljasokeria 

Pese appelsiinit hyvin ja raasta kuoriraaste kattilaan.
Kuori appelsiinit veitsellä (kaikki valkoinen pois) ja pilko appelsiininliha 4 osaan. Laita palat kattilaan.
Lisää vesi ja anna poreilla hiljalleen 10 min.
Siivilöi liemi ja paseeraa appelsiinit siivilän läpi.
Nosta liemi takaisin hellalle ja anna kiehahtaa uudelleen. Sekoita joukkoon ohuena nauhana mannaryynit koko ajan vispaten. Anna kiehua hiljalleen välillä vatkaten n. 10 min. Nosta kattila hellalta ja lisää vaniljasokeri.
Anna seoksen jäähtyä n. kädenlämpöiseksi.   Vatkaa kylmäksi ja kuohkeaksi 10-15 min.

Kristiina



torstai 23. helmikuuta 2023

Nuorisomusikaali ja sirkus oopperassa

Viime lauantaina pääsin Vaasan pääkirjaston Draama-saliin katsomaan nuorisomusikaalia Mysteria. 

Musikaalissa esiintyivät Vaasan taiteen perusopetuksen TaiKonin ja Rokkikoulun 13-16 -vuotiaat oppilaat. Tarinan käsikirjoitus on Ann-Luise Bertellin ja se käsittelee 13-vuotiasta Tandraa, joka on menettänyt äänensä, vain hänen pehmolelunsa Morris kuulee enää Tandraa. Tyttö palkkaa 2 etsivää etsimään kadonneen äänensä ja nelikko matkaa aikakoneella Tandran menneisyyteen alkaen 6-vuotiaasta ja jatkaen vähitellen takaisin nykytilanteeseen. Näyttelijät olivat TaiKon teaterkons 4 oppilaita, tanssijat TaiKon nykytanssi 6 ryhmästä ja soittajana oli Rokkikoulun bändi. Esityksessä puhuttiin sekä suomea että ruotsia, joten molemmankieliset pysyivät mukana ja sen kesto oli n. 50 min.
 

Esitys oli nautinnollinen, oli ihanaa nähdä näin paljon lahjakkaita alueen nuoria esiintymässä.

Sunnuntain spektaakkeista taas vastasi TV. Sunnuntaina näytettiin taltiointi viime vuoden lopulla Kansallisoopperassa esitetystä Circopera 2.0. Olin ällikällä lyöty tästä yhdistelmästä oopperaa, tanssia ja sirkusta, tämän nähtyäni en enää koskaan nimitä oopperan esityksiä vain pönöttäväksi kirkumiseksi. Mukana esityksessä olivat oopperan laulajat ja orkesteri, kansallisbaletin tanssija ja lukuisa määrä mitä erilaisimpia akrobaatteja ja tietysti illusionisti. Puvustus ja meikkaus olivat moderneja, laulajat eivät antaneet minkäänlaista vaikutelmaa pönäköistä oopperaesiintyjistä ja temput olivat henkeäsalpaavaa taiturointia, joihin oopperamusiikki sopi oivallisesti. Harmittaa vain, että tällainen yhdistelmä, joka oli todella yllätyksellistä taiteen tykitystä, on ollut livenä nähtävissä ainoastaan Helsingissä. Kunpa tällaisen esityksen pääsisivät muuallakin asuvat näkemään näyttämöllä.


Kristiina