Kaiken herkuttelun jälkeen oli syytä aloittaa arki hieman kevyemmin. Koska minulla oli vielä kaapissa punajuuria, niiden oli aika sukeltaa keittoon.
Punajuurisosekeitto
500 g punajuuria
300 g perunoita
1 iso/2 pientä sipulia
1 valkosipulin kynsi
1 tl rakuunaa
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 porkkanaa
100 g juustoa (camembert, sinihome, sulatejuusto)
mustapippuria (suolaa)
Päälle:
paahdettuja auringonkukansiemeniä.
Kuori ja paloittele juurekset.
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää punajuuret, perunat, sipuli, valkosipuli ja rakuuna. Kuullota juureksi 15-20 min.
Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemikuutiot, kiehauta ja anna poreilla n. 10 min.
Lisää kattilaan porkkanapalat ja jatka keittämistä n. 25 min tai kunnes punajuuret ovat kypsiä.
Soseuta keitto ja lisää joukkoon juusto ja mustapippuri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes juusto on sulanut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Annostele ja ripottele päälle siemeniä.
Aikanaan äitini leipoi ohrasuurimoista peltileipää, jota hän nimitti röpörieskaksi ja jonka reseptin sain häneltä. En ole vuosiin tuota leipää leiponut, joten keiton kanssa oli aika tehdä sitä.
Röpörieska
4 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75-1 tl suolaa
Laita ohraryynit likoamaan piimään/maitoon 24 h ennen leipomista.
Sekoita neste-ohraryyniseokseen muna, vehnäjauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle reunalliselle uunipellille ja levitä tasaiseksi.
Paista 200 ºC uunissa alakeskitasolla n. 45 min.
Alkuvuosi on taas sitrushedelmien sesonkiaikaa, joten niitä on syytä alkaa käyttää. Itse käytin tähän jälkiruokaan vielä joulusta jäänyttä maustettua rahkaa, mutta yhtä hyvin mansikka- tai mangorahka kävisivät. Myös maustamaton rahka käy, mutta silloin kerman ja rahkan voi vaahdottaa yhdessä ja lisätä reseptiin enemmän sokeria ja klementiinien kuoriraastetta.
Klementiinikerma-rahkajälkiruoka
1 klementiinin kuoriraaste
2 dl kuohu- tai vispikermaa
400 g maustettua rahkaa
Päälle:
klementiinin paloja
Raasta klementiini ja nypi sopivassa astiassa sokeri ja kuoriraaste hyvin yhteen. Anna maustua ainakin 3-4 h kelmulla peitettynä.
Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa joukkoon maustunut sokeri-kuoriraasteseos ja vispaa vielä sen verran, että ainekset sekoittuvat hyvin.
Lusikoi annoskulhoon ensin kermavaahtoa ja päälle rahkaa. Koristele klementiininpaloilla.
Kristiina