Virallisesti Halloweenia vietetään huomenna, mutta päätin itse hieman irrotella jo tällä viikolla. Meillä Suomessa vietetään syksyisin sadonkorjuujuhlaa, mutta Halloween kummitusteemoineen yrittää kovasti korvata sen. Halloween-ruoka on periaatteessa täysin tavallista syksyistä ruokaa, jota hieman terästetään teemakoristelulla. Minäkin käytin esim. keitossa kuukausi aiemmin REKOsta hankkimiani uuden sadon keltajuuria, rekvisiitaksi sopivat hyvin sormikeksit.
Keltajuurikeitto
500 g keltajuuria
250 g perunaa
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
0,5 tl kurkumaa
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
200 g sulatejuustoa
Kuori keltajuuret, perunat ja sipuli. Paloittele ne. Murskaa valkosipuli(t).
Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota sipulia keskilämmöllä (3-4) 2-3 min. Lisää kattilaan peruna- ja keltajuuripalat ja jatka kuullottamista n. 10 min. Lisää kattilaan kuullotuksen lopussa valkosipuli.
Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutiot, mausteet ja sitruunamehu. Kiehauta ja anna poreilla, kunnes vihannekset ovat kypsiä (n. 15 min).
Lisää joukkoon sulatejuusto ja anna kiehua, kunnes juusto on kokonaan sulanut keittoon. Tarkista maku.
Keiton kanssa on kiva syödä sämpylöitä tai keksejä, ja koska Halloween kummittelee, tein keiton kaveriksi sormijuustokeksejä. Tosin sen huomasin, että ensi kerralla mausta keksejä hieman yrteillä (esim. timjami) ja valkosipulijauheella.
Sormijuustokeksit
0,5 tl suolaa
100 g cheddar-juustoraastetta
50 g voita tai leivontamargariinia
1 rkl kylmää vettä
kuorittuja manteleita
Sekoita kulhossa jauhot, suola ja juustoraaste. Paloittele joukkoon huoneenlämpöinen rasva ja nypi ainekset sekaisin.
Lisää vesi ja vaivaa seos tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina pussiin tai kiedo tuorekelmuun ja nosta se jääkaappiin min. 0,5 tunniksi.
Pyörittele taikina jauhotetulla tai silikonialustalla n. 2,5 cm paksuiseksi pötköksi. Jaa pötkö 8 cm osiin eli sormiksi. Asettele sormet leivinpaperilla peitetylle leivinpellille ja paina jokaiseen sormeen kynneksi yksi kuorittu manteli (varmistaaksesi kiinnityksen voit pudottaa kynnen alle tipan kananmunaa). Voit painella veitsellä sormiin myös ryppyjä.
Paista sormia 200 ºC uunissa keskitasolla 12-14 min.
Kun kerran kurpitsaa riitti, niin sitä piti laittaa myös salaattiin. Alun perin tähän ruokaan olisi pitänyt käyttää vaaleaa misoa, mutta kummasti kurpitsa maistui myös tummalla versiolla.
Kurpitsa-misosalaatti
2 rkl (vaaleaa) misotahnaa
1 rkl seesamöljyä
1 rkl vettä
salaattia
50 g babypinaattia
suolapähkinöitä
Kastike:
0,5 mietoa punaista chiliä
2 rkl (oliivi)öljyä
1 rkl limetin mehua
0,5 tl limetin kuoriraastetta
1 tl hunajaa tai sokeria
0,5 tl suolaa
mustapippuria
Halkaise kurpitsa pitkittäin. Kaavi pois siemenet (voit paahtaa ne uunin jälkilämmössä). Leikkaa kurpitsa viipaleiksi ja levitä viipaleet leivinpaperilla peitetylle leivinpellille.
Sekoita misotahna, öljy ja vesi. Sivele tahnaa pullasudilla kurpitsaviipaleiden molemmille puolille.
Paahda kurpitsat 225 ºC uunissa keskitasolla, kunnes ne pehmenevät ja paahtuvat hieman. Jäähdytä.
Mittaa kastikeainekset kannelliseen lasiastiaan ja ravista sekaisin.
Revi salaattikulhoon tai tarjoiluastiaan salaatit ja lisää pinaatit. Valuta niiden päälle kastike. Nostele kurpitsapalat päälle ja ripottele koristeeksi murskattuja suolapähkinöitä.
Viikonloppu sopii television katselemiseen ja mukavan iltapalapiirakan nauttimiseen. Tällä kertaa valitsin nopean vaihtoehdon eli valmistaikinaan tehdyn pizzapiirakan. Omaan piirakkaani käytin itse tehtyä tomaattisosetta sipuleineen ja yrtteineen, jota oli pakastimessa. Yhtä hyvin tilalle voi laittaa paseeratusta tai murskatusta tomaatista tehtyä kastiketta, kunhan sen keittää hyvin kokoon. Tai valmispastakastiketta.
Metvurstipizzapiirakka
1 (600 g) iso lehtitaikinalevy
tomaattisosetta
2 dl juustoraastetta
6-8 metvurstiviipaletta
(kuutioitua paprikaa)
Voiteluun:
kananmunaa
Sulata taikinalevy ohjeiden mukaan ja kauli se leivinpellin kokoiseksi. Leikkaa taikinalevyn reunoista ohuita suikaleita terävällä veitsellä. Siirrät nauhat syrjään.
Levitä lopun taikinalevyn pohjalle tomaattisosetta. Ripottele päälle juustoraaste. Sen jälkeen piirakan päälle kasataan metvurstiviipaleet ja haluttaessa paprikasilppu.
Laita aiemmin leikatut nauhat ristiin rastiin piirakan päälle muumiotyyliin. Voitele piirakka munalla.
Paista piirakka 200 ºC uunissa keskitasolla n. 25 min, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Löytelen näitä kokeiltavia reseptejä näköjään sieltä täältä. Jokin aika sitten löysin vaniljaraidalla varustetun porkkanakakun reseptin Yhteishyvästä ja leivoin sen Marttoihin ihan vaan siksi, että Halloween oli tulossa ja pakkasessa oli paahdettua kurpitsaa. Kun näin alkuperäisen reseptin, päätin saman tien tekaista mukaillusti kurpitsasta kuivakakun viikonlopun pöytään. Ainoa virhe oli, että vuokani oli kai liian suuri, koska vaniljaraita jäi hieman olemattomaksi. Mutta ei se makua haitannut.
Kurpitsakuivakakku vaniljaraidalla
3 kananmunaa
3 dl fariinisokeria
1,5 dl rypsiöljyä tai 150 g leivontamargariinia
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhoja
3 tl kurpitsamaustetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
Täyte:
1 rasia (200 g) vaniljatuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
Päälle:
tomusokeria
Voitele ja korppujauhota 1,8 l vuoka.
Jos käytät tuoretta kurpitsaa, paahda kurpitsasiivuja 225 ºC uunissa keskitasolla n. 30 min, kunnes ne ovat pehmenneet.
Soseuta kurpitsa sauvasekoittimella.
Riko munat kulhoon ja lisää fariinisokeri ja öljy, sekoita.
Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa astiassa.
Lisää kuivat aineet siivilöiden muna-sokerimassaan ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kääntele kurpitsasose taikinaan.
Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi massaksi.
Levitä n. puolet kakkutaikinasta vuokaan. Lisää päälle tuorejuustoseos ja sen jälkeen päällimmäiseksi loppu taikina.
Paista kakku 175 ºC uunin alatasolla n. 1 h, kokeile kypsyys tikulla.
Kumoa kakku jäähtyneenä ja koristele tomusokerilla. Säilytä jääkaapissa.
Koska kurpitsasosetta oli vielä jäljellä, piti kokeilla keksien tekoa ilman uunia. Reseptissä käytettiin mantelivoita, jota sain netistä kotimaiselta
Fitnessfirst-yritykseltä. Myös tuote oli Suomessa valmistettu, mantelivoin sain kotiin nopeasti kohtuuhintaan ja ihanin kaksinkertaisin terveisin. Tätä kotimaisia tuotteita myyvää yritystä käytän toistekin. Jos et halua ostaa mantelivoita, reseptiä voi kokeilla pähkinävoilla.
Kurpitsapikkuleivät ilman uunia
122 g maitoa
82 g kurpitsasosetta
300 g sokeria
1 tl vanljatahnaa
1 rkl kurpitsamaustetta
320 g kaurahiutaleita
Mittaa kattilaan voi, mantelitahna, maito, kurpitsasose ja sokeri. Lämmitä keskilämmöllä (3-4) sekoittaen, kunnes seos on melkein kiehuvaa ja voi on sulanut. Lopeta sekoittaminen ja anna seoksen kiehahtaa. Kun seos kiehuu reippaasti, käynnistä ajastin ja anna seoksen kiehua 1 min. (varo pohjaanpalamista, älä siis nosta levyn lämpötilaa).
Nosta kattila pois kuumalta hellalta, sekoita joukkoon mausteet ja kaurahiutaleet tasaiseksi massaksi. Jos massa vaikuttaa liian juoksevalta tai tahmealta, voit lisätä hieman kaurahiutaleiden määrää.
Nostele massasta kukkuraruokalusikallisen kokoisia pikkuleipiä leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Anna jäähtyä joko huoneenlämmössä tai mieluummin kylmemmässä. Säilytä jääkaapissa.
Kristiina