Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Yhden astian pata ja vappuvalmistelua

Chorizo stew and hamsalad
Normaalisti ruokien suunnittelu ja ruoanlaitto on minusta suhteellisen mukavaa puuhaa (puhumattakaan lopputulosten syömisestä). Mutta joskus se häiritsee pahasti jotain muita aktiviteettejani. Olen parhaillaan kahlaamassa läpi 11 kirjan sarjaa, johon syventymistä ruoanlaitto pahasti häiritsi ja piti keksiä jotain helposti tehtävää. Yhden kattilan nopea pata ja sen kanssa salaatti vei aikaa suunnilleen pilkkomisten verran. Loppu valmistui melkein itsestään.

Kinkkusalaatti

Ham salad
250 palvi- tai ylikypsää kinkkua
1 mando
2 avokadoa
0,5 sitruunan mehu
125 g miniluumutomaatteja
pätkä kurkkua
1 mieto chili
salaattisekoitusta
2 rkl (oliivi)öljyä
suolaa, mustapippuria
1 dl suolapähkinöitä
herneenversoja

Kuutioi mangonliha ja avokadot tarjoilukulhoon. Purista sitruunamehu ja lisää se kuutioiden joukkoon, sekoita hyvin.
Kuutioi kinkku. Puolita tomaatit ja kuutio kurkku ja lisää kaikki kulhoon. Poista chilistä siemenet ja siivuta chili tarjoilukulhoon. Lisää salaatti, öljy ja mausteet, sekoita.
Annostele salaatti ja lisää päälle suolapähkinöitä ja herneenversoja.

Chorizopata

Chorizo stew
öljyä
1 sipuli
1 iso valkosipulin kynsi
1 mango
300 g chorizoa
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
0,25 tl chilihiutaleita
0,5 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl jeeraa (juustokuminaa)
1 prk (390 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa
1 prk (390 g) valkoisia papuja tomaattiliemessä
200 g pakastemaissia
2-3 dl lihalientä
1 dl riisiä
100 g tuorejuustoa
mustapippuria,  (suolaa)

Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuutioi mangonliha. Viipaloi chorizot.
Lisää kattilan pohjalle öljy, kuumenna se ja kuullota sipulisilppua n. 5 min. Lisää kattilaan mangokuutiot, valkosipulimurska, chorizoviipaleet ja mausteet. Jatka paistamista vielä 5 min. 
Lisää kattilaan tomaattimurska ja pavut liemineen sekä pakastemaissit. Anna kiehahtaa. Lisää lihaliemi ja riisit, anna kiehua hiljalleen n. 15 min, kunnes riisit ovat kypsiä.
Lisää kattilaan tuorejuusto ja anna kiehua hiljalleen, kunnes juusto on sulanut sekaan. Mausta mustapippurilla, tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Nauti salaatin ja hyvän leivän kanssa.

Tämä viikonloppuna oli aika aloitta vappuvalmistelut eli laittaa sima pöhisemään. Olen vuosien varrella kokeillut tavallisen siman lisäksi mitä erilaisimpia simavaihtoehtoja. Jo viime vuonna valitsin tämän vuoden kokeiluksi inkiväärisiman.

Inkiväärisima

3 l vettä
30 g tuoretta inkivääriä
150 g sokeria
150 g fariinisokeria
0,4 dl hunajaa
1 sitruuna
0,25 tl kuivahiivaa
Pulloon:
1 tl sokeria/pullo
rusinoita

Mittaa kattilaan puolet vedestä. (Kuori) ja viipaloi joukkoon inkivääri. Pese sitruuna hyvin ja viipaloi se kattilaan. Mittaa joukkoon myös sokerit ja hunaja.
Kiehauta seos ja anna poreilla hiljalleen n. 10 min. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon loppu kylmä vesi. Anna jäähtyä.
Kun seoksen lämpötila on +42 ºC, ota hieman nestettä lasiin ja sekoita siihen kuivahiiva. Kaada hiivaliemi takaisin kattilaan, sekoita. Anna seistä peitettynä huoneenlämmössä n. 1 vrk.
Mittaa pulloihin pohjalle sokeri ja rusinat. Siivilöi sima pulloihin ja anna tekeytyä jääkaapissa vappuun asti. Muista viikon aikana avata korkkeja muutama kerta liian ilman päästämiseksi ulos.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)