Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 2. huhtikuuta 2023

Kasviksia ja ritareita

Päätin kokeilla kasvislasagnea sen tavanomaisen jauhelihaversion sijaan. Samalla ajattelin tehdä siihen sopivan salaatin. Salaattia varten tarvitsin tomaatteja ja en voinut vastustaa kiusausta, kun paikallinen saksalaiskauppa mainosti näitä kiehtovia tavallista makeampia tummanpunaisia Adora-tomaatteja. Oli pakko testata niitä. Tosin vain salaattiin, lasagnen tomaatit tulivat ihan purkista. Toki siihen voi laittaa tuoreitakin tomaatteja.

Paprika-tomaattisalaatti

Bell pepper tomato salad
500 g suippopaprikoita
300 g tomaatteja (Adora tai muita)
n. 50 g varhais- tai kevätsipuli
tilliä
2 isoa valkosipulin kynttä
(6-8 oliivia)
1 tl kuivattua sumakkia
1 sitruunan kuoriraaste + mehu
suolaa, mustapippuria
3 rkl (oliivi)öljyä

Pese paprikat, poista siemenet ja viipaloi liha. Pese tomaatit ja lohko ne. Viipaloi sipulit. Murskaa valkosipulinkynnet. Jos käytät oliiveja, lohko myös ne.
Sekoita tarjoiluastiassa paprikat, tomaatit ja sipulit (+oliivit). Mausta seos tillillä, sumakilla, suolalla ja mustapippurilla. Raasta joukkoon hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Lisää lopuksi öljy ja sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään.
 
Kasvislasagnen kastikkeeksi valitsin ratatouillea muistuttavan kasvismuhennoksen, koska siinä on runsaasti makua, joka ei kaivannut lihaa. Vegaanisen tuotteesta saa, kun korvaa tavallisen juustoraasteen vegaanisilla versioilla 
 

Kasvislasagne

Vegetable lasagne
Lasagnelevyjä
Kasvismuhennos:
öljyä
2 punasipulia
4 valkosipulin kynttä
3 paprikaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni munakoiso
1 prk kuorittuja kokonaisia tomaatteja
1 prk yrttimaustettua paseerattua tomaattia
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 laakerinlehteä
1 tl suolaa
mustapippuria
1-2 tl Herbes de Provence-yrttimaustetta
persiljaa
Juustokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
6 dl kasvislientä
2 dl ruokakermaa
0,5 dl parmesaani- tai Grano Pagano-raastetta
suolaa, viherpippuria, muskottia
200 g mozzarellaraastetta
Päälle:
0,5 dl parmesaani- tai Grano Pagano-raastetta 

Kuori ja silppua punasipulit, murskaa valkosipulin kynnet.
Pese kasvikset. Poista paprikoista siemenet ja kuutioi liha. Kuutioi kesäkurpitsa ja munakoiso.
Lämmitä öljy ja kuullota sipulisilppua miedolla lämmöllä 5 min. Lisää hieman lämpöä ja lisää joukkoon valkosipulimurska ja paprika-, kesäkurpitsa- ja munakoisokuutiot. Paahda niitä sen aikaa, että niistä erittyvä neste haihtuu (10-15 min). Näin soseesta ei tule liian kosteaa.
Lisää kasvisten joukkoon kokonaiset tomaatit liemineen, paseerattu tomaatti ja hunaja. Anna hautua, kunnes kokonaiset tomaatit ovat hajonneet (auta hieman hauduttamisen aikana haarukalla) ja osa nesteestä on haihtunut. 
Mausta seos laakerinlehdillä, suolalla, mustapippurilla ja yrttiseoksella. Anna hautua vielä n. 10 min. Lisää lopussa persiljasilppu joukkoon.
Tee juustokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Anna niiden turvota rasvassa sekoittaen n. 10 min, älä ruskista.
Lisää kasvisliemi erissä sekoittaen lisäysten välillä seoksen tasaiseksi vispilällä. Lisää kuumaan pohjaan juustoraasteet ja mausteet. Lisää lopuksi kerma.
Kokoa lasagne.  Annostele vuoan pohjalle puolet kasvismuhennoksesta. Lado päälle lasagnelevyjä kattavaksi kerrokseksi. Annostele levyjen päälle ensin puolet juustokastikkeesta ja sen päälle loput kasvismuhennoksesta. Levitä päälle toinen kerros lasagnelevyjä ja niiden pinnalle loppu juustokastike. Ripottele lasagnen pinnalle parmesaaniraastetta.
Paista lasagne 200 ºC uunin alakeskitasolla 30-40 min. Voit nostaa lasagnen paiston lopussa uunin yläosaan ja paistaa sitä grillivastuksia käyttäen n. 5 min, jos pinta ei aiemman paiston jälkeen näytä saaneen riittävästi väriä.
Nosta vuoka uunista ja peitä se foliolla. Anna vetäytyä 15 min ennen syömistä.

Minulle on aina kerrottu rikkaiden ja köyhien ritarien eron olevan leivässä ja pullassa. Selailin jälleen kerran huvikseni v. 1980 painettua keittokirjaani ja löysin erilaisen rikkaiden ritarien reseptin. Tosin sovelsin sitä hieman, koska siinä käytettiin vain pulaa ja täytteitä, ei kostutusta eikä herkkuja päällä.

Rikkaat ritarit

French toast
0,5 hieman kuivunutta pullapitkoa
Kostutus:
1,5 dl maitoa
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
Täyte:
40 g mantelijauhoa
40 g tomusokeria
n. 2,5 tl vettä
(pari tippaa karvasmanteliaromia)
omenasosetta
Kookosvaahto:
1 prk kookoskermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Paistamiseen:
voi-öljyseosta

Leikkaa pulla ohuiksi siivuiksi (10 kpl). Sekoita kulhossa kostutusnesteen ainekset keskenään vispilällä.
Lämmitä paistinpannulla voi-öljyseos keskilämmöllä (3-4). Kasta pullanpalat kostutusnesteessä molemmin puolin ja nosta paistinpannulle paistumaan erissä. Paista ensin toinen puoli kauniin ruskeaksi, käännä palat ja ruskista myös toinen puoli. Nosta paistetut palat lautaselle odottamaan. Jatka, kunnes kaikki pullanpalat on paistettu.
Sekoita astiassa keskenään mantelijauho ja tomusokeri. Jos haluat terästää mantelin makua ilman esanssia, paahda ennen sekoittamista mantelijauhoja varovasti kuivalla paistinpannulla. Lisää seokseen vesi erissä, kunnes saat hyvän koostumuksen massalle (ei liian kovaa, ei liian löysää).
Voitele mantelimassalla puolet pullanpaloista. Voitele loput pullanpalat omenasoseella. Nosta mantelimassapalat massapuoli alaspäin omenasosepalojen päälle. 
Vatkaa kulhossa kookoskerma vaahdoksi. Mausta vaahto sokerilla ja vaniljasokerilla. Lusikoi vaahtoa ritareiden päälle.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)