Oli taas välillä aika kurkistaa kaappeihin ja tehdä pöytään jotain aineksista, joita oli aiemmin tullut hankittua jääkaappiin tai pakastimeen. Hyvin onnistuinkin, koska tällä kertaa lisäksi tarvittiin vain perinoita ja mandariineja. Aina välillä on kiva yrittää tehdä aterioita, jälkiruokia tai leipomuksia tarvitsematta kantaa aineksia kaupasta.
Mandariinisalaatti
0,5 kurkkua
4-5 retiisiä
2 mandariinia
1 mandariini mehu
2 rkl (oliivi)öljyä
suolaa, mustapippuria
Revi salaatti tarjoilukulhoon. Kuutioi joukkoon kurkku ja retiisit.
Kuori 2 mandariinia, erottele niiden lohko ja puolita lohkot. Lisää palat tarjoilukulhoon.
Purista mandariinista mehu. Lisää se tarjoilukulhoon samoin kuin mausteet ja öljy. Sekoita kaikki hyvin keskenään.
Runsas jauhelihakastike
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 dl metsäsieniä
2 dl porkkanaraastetta
500 g jauhelihaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl maustepippuria
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2-3 dl lihalientä
(mahd. juustonjämät jääkaapista tai pakastimesta)
0,5 tl mustapippuria
hyppysellinen sokeria
(suolaa)
1 tl Herbes de Provence yrttiseosta
2 dl ruokakermaa
Silppua sipuli ja murskaa valkosipulin kynsi. Jos käytät kokonaisia porkkanoita, raasta ne.
Lämmitä öljy paistokasarissa ja kuullota sipulisilppua n. 5 min. Lisää joukkoon pilkotut sienet ja porkkanaraaste. Jatka kuullottamista vielä n. 5 min.
Lisää kasariin paprika- ja chilijauhe sekä jauheliha. Paista jauheliha kypsäksi ja kauniin väriseksi. Mausta seos vielä maustepippurilla.
Lisää pannulle tomaattimurska ja lihaliemi. Jos sinulla on ylijääneitä juustonpaloja, lisää myös ne joukkoon sulamaan. Anna seoksen kiehua hiljalleen kannen alla 5-10 min.
Mausta seos mustapippurilla, sokerilla ja yrttiseoksella, tarkasta maku, lisää tarvittaessa suolaa.
Nosta kastike liedeltä ja lisää joukkoon ruokakerma, sekoita. Tarjoile salaatin ja perunoiden kanssa.
Viime viikolla kerroin, että leivoin pääsiäiseksi myös kakun. Minun kakkuni oli pääsiäisen kunniaksi vihreäkeltainen vaahtokarkkikakku eli muunnelma aiemmin tekemästäni vadelma-vaahtokarkkikakusta.
Lakka-vaahtokarkkikakku
2 munaa
1 dl sokeria
50 g voita tai leivontamargariinia
1 dl mantelijauhoa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
vihreää elintarvikeväriä
Täyte:
250 g pakastevadelmia
2 dl kuohukermaa
250 g vaahtokarkkeja
(keltaista elintarvikeväriä)
Vuoraa Ø20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja jauhota reunat.
Vaahdota munat ja sokeri (4 min). Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata ja jäähdytä rasva.
Kääntele pohja-aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi. Lisää elintarvikeväriä kunnes väri tyydyttää sinua.
Kaada taikina vuokaan ja paista pohja 175 ºC uunissa alakeskitasolla 20-25 min (kokeile tikulla kypsyys). Jäädytä pohja, pese reunat ja nosta pohja takaisin vuokaan. Vuoraa vuoan reunat reunamuovilla.
Soseuta puolijäiset marjat sauvasekoittimella.
Kiehauta kerma kattilassa. Lisää sekaan vaahtokarkit, alenna lämpötilaa ja sekoita, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet.
Siirrä kattila liedeltä ja sekoita sekaan lakkasose. Halutessasi voi lisäta hieman keltaista elintarvikeväriä.
Kaada täyte kakkuvuokaan pohjan päälle.
Anna kakun jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 h, mieluummin yön yli.
Irroita kakku vuoasta tarjoiluvadille. Koristele.
Alkuperäinen resepti: Kodin Kuvalehti 5/23
Kristiina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti on tervetullut :)