Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Viikon kohokohdat kuvina - Highlights of the week in photos

Jatketaan viikottaista valokuvahaastetta eli viikon kohokohdat valokuvina. Kuvia voi olla viikosta vain yksi tai niitä voi olla enemmän viikosta riippuen. Samalla haastan muitakin valokuvauksen harrastajia liittymään sivustoon ja julkaisemaan omat viikon kohokohtansa viikottain sivun alareunassa olevan linkin avulla.
Let's continue the photo challenge highlights of the week in photos. You can publish 1 picture/week or have several, depending on your week. I hope other photographers will join this challenge by posting your pagelink through Inlinkz at the end of the page.
 
Sunnuntaina kävin lenkillä ihailemassa jäisiä teitä

Icy road


Tiistaina osallistuin ruokahävikin puolittamiswebinaariin ja illalla martoissa juhlimme puheenjohtajamme tasasynttäreitä
 


Keskiviikkona kävin katsomassa Vaasa 22 välineistöä ja Markku Hautalaa




Torstaina osallistuin Teams-luentoon poikkestiloihin varautumisesta ja kotivarasta

Varautumiskurssi
 
Perjantaina leivoin ja seurailin Kässämessuja netissä
 





Lauantaina jatkuivat kässämessut ja minä tekaisin itselleni makramee-kirjanmerkin

Makramee bookmark


Hyvää alkavaa viikkoa ja sen tulevia kohokohtia.Jos haluat näyttää omat kohokohtasi, julkaise kuvasi sivullasi ja linkitä sivusi tänne alla olevan linkin avulla.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Olisi kiva, jos linkittäisit oman sivusi takaisin tänne sivulleni kopioimalla vasemman ruudun sisältö oman sivusi HTML-näkymään sopivaan kohtaan:

It would be nice, if you would link your page back to this page by copying the content of the frame on left to your pages HTML-code:



Kuvia löydät myös täältä:

image-in-ing: weekly photo linkup

lauantai 12. maaliskuuta 2022

Juureksia ja vohvelia

Ajattelin laittaa viikonlopuksi jotain kivaa juureksista ja en tiedä, kummitteliko joulu vielä mielessä, kun päädyin rosollipiirakkaan. 

Rosollipiirakka

Pie with root vegetables
Pohja:
3 dl ruisjauhoja
0,5 tl suolaa
90 g voita tai margariinia
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 perunaa
2 porkkanaa
2 tl timjamia
2 tl hunajaa
1 iso tai 2 pientä omenaa
2 keitettyä tai etikkapunajuurta
Päälle:
3 dl kermaa
2 kananmunaa
1 tl Herbes de Provence-yrttiseosta
0,75 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
n. 2 dl juustoraastetta
 
Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka (Ø26-28 cm). 
Sekoita kulhossa ruisjauhot ja suola. Kuutioi rasva ja nypi se jauhojen sekaan. Lisää muna ja vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Levitä taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä vuoka ja laita se pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
Kuori ja kuutioi sipuli, porkkanat ja perunat. Pese ja kuori tarvittaessa omena(t), poista siemenkota ja kuutioi liha. Kuutioi punajuuret.
Lämmitä öljy paistinpannulla keskilämmöllä ja lisää pannulle sipuli-, peruna- ja porkkanakuutiot. Anna niiden kuullottua pannulla välillä sekoittaen n. 15 min.
Lisää pannulle timjami, hunaja ja omenakuutiot ja jatka kuullottamista vielä n. 5 min. Nosta pannu pois liedeltä.
Lämmitä uuni 200 ºC. Nosta pohjataikinavuoka uuniin suoraan pakastimesta, näin pohjataikinan sivuja ei tarvitse tukea esipaiston aikana. Esipaista pohjaa n. 10 min. uunin yläkeskitasolla. 
Nosta esipaistettu pohja pois uunista ja levitä paistettu täyte pohjan päälle. Sirottele lopuksi päälle punajuurikuutiot.
Sekoita kerma, munat, mausteet ja juustoraaste keskenään ja kaada seos tasaisesti piirakan päälle.
Paista piirakka kypsäksi uunin alakeskitasolla n. 30 min. 
 
Koska minulle jäi piirakasta yli porkkanoita, etsiskelin niille sopivaa salaattireseptiä. Tietysti ne voisi käyttää raasteena, mutta itse saan raa'asta porkkanaraasteesta hikan, joten onneksi löysin netistä kokeilemisen arvoisen reseptin. Alkuperäisessä reseptissä porkkanat oli leikattu julienne-suikaleiksi, mutta laiskuuttani vetelin porkkanat vain juustohöylällä.
 

Venäläistyylinen porkkanasalaatti

Russian style carrot salad
2 porkkanaa
0,5 sipulia
1 valkosipulin kynsi 
0,5 rkl korianterin siemeniä murskattuna
1 rkl öljyä
0,75 rkl valkoviinietikkaa
0,25 tl suolaa
ripaus chilihiutaleita
0,25 rkl hunajaa

Suikaloi porkkanat astiaan.
Silppua sipuli ja kuullota silppu öljyssä. Lisää porkkanoiden joukkoon.
Murskaa valkosipuli ja korianterin siemenet ja lisää ne salaattiin.
Annostele sekaan muut aineet, sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa min. 2 h, mieluummin yön yli.
Alkuperäinen resepti: https://moskvitska.blogspot.com/2014/11/venalais-korealainen-porkkanasalaatti.html

Ostin viikolla uuden vohvelinpaistolaitteen, joten luonnollisesti jälkiruoaksi piti paistaa vohveleita. Koska en kaivannut mitään ylimakeaa, sekä vohveleissa että mukaan tekemässäni maapähkinä-mascarponevahdossa on vain vähän sokeria. Halutessasi voit makeuttaa niitä enemmänkin.

Appelsiini-ricottavohvelit ja maapähkinä-mascarponevaahto

Orange ricotta waffle with peanut butter mascarpone whipped cream
Vohvelit:
2 kananmunaa
125 g ricottaa
1 dl maitoa
1 rkl appelsiinimehua
0,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
0,5 sokeroitua appelsiinia pieninä kuutioina (tai 1 appelsiinin raastettu kuori)
30 g sulatettua voita tai margariinia 
Maapähkinä-mascarponevaahto:
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
2 rkl fariinisokeria
2 rkl maapähkinävoita

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset.
Sekoita keltuaiset, ricotta, maito ja appelsiinimehu kulhossa tasaiseksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten kosteiden aineiden sekaan tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon sokeroidut appelsiinikuutiot/appelsiininkuoriraaste ja anna taikinan turvota valkuaisten vatkaamisen ajan.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti muun taikinan joukkoon ja paista vohvelit.
Vatkaa kermavaahto napakaksi vaahdoksi. Mittaa kermavaahdon sekaan mascarpone, fariinisokeri ja maapähkinävoi ja vatkaa seos tasaiseksi. Nauti vohvelien päällä.

Ihastuin viime viikolla sen verran skonsseihin, että päätin tällä viikolla leipoa uuden satsin lakoista.
Pakastetut lakat saivat sulaa vain juuri sen verran, että ne irtoilivat toisistaan. Rasiaan jääneen jäätyneen mehun käytin kiilteen tekoon. Tällä kertaa taikinasta tuli kosteampi eikä se kohonnut niin hyvin kuin edelliset. Maussa sen sijaan ei ollut mitään vikaa.

Lakkaskonssit

Cloudberry scones
5,5 dl vehnäjauhoja
0,6 dl sokeria
2 tl leivinjauhoja
0,5 tl suolaa
60 g kylmää voita
2 dl jäisiä lakkoja
1,6 dl maitoa
0,5 tl vaniljatahnaa
Päälle:
maitoa voiteluun
ruokosokeria
Kiille:
1,2 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljatahnaa
1 rkl + 1 tl lakkamehua

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhot ja suola. Kuutioi voi ja nypi se kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi sekaan jäiset marjat.
Sekoita maito ja vaniljatahna keskenään. Lisää maito kulhoon ja sekoita ainekset sekaisin esim. haarukalla.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja muotoile taikina kiekoksi. Leikka kiekko esim. pizzaleikkurilla kahdeksaan osaan. Voitele palat ja ripottele päälle ruokosokeria.
Paista skonssit 220 ºC uunissa alakeskitasolla n. 30-35 min. Jäähdytä.
Jos teet kiilteen päälle, sekoita tomusokeri, vaniljatahna ja mehu astiassa ja valuta kiille skonssien päälle. Anna hyytyä n. 30 min.

Kristiina

torstai 10. maaliskuuta 2022

Vaasa 22 ja Marko Hautala esillä

Meidän paikallisaviisissamme Ilkka-Pohjalaisessa on Menot-palsta, jossa alueen toimijat ilmoittelevat tapahtumista, joihin asukkaat voivat osallistua. Katselen aina kateellisena, kun Etelä-Pohjanmaalla on jos jonkinnäköisiä tapahtumia, joista valita. Pohjanmaalla/Vaasassa sen sijaan löytyy yleensä kirjaston Draama- tai Runokirjapiiri ja Kissatalon avoimet ovet, harvemmin muuta. Siksi ilahduin, kun löysin eiliselle kaksikin tapahtumaa, jotka kiinnostivat minua.

Porin Prikaatin johdolla on Vasassa pidetty tällä viikolla Vaasa 22-paikallispuolustusharjoituksia. Eilen harjoituksiin osallistuvat osapuolet eli Puolustusvoimat, Pelastuslaitos, Tulli, Poliisi, Rajavartiolaitos ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys esittelivät kalustoaan yleisölle avoimessa tapahtumassa Vaasan torilla. Oli mukava seurailla ihmisiä ja katsella, mikä veti porukkaa eniten.

Kun katseli ihmisten pakkautumista eri esittelykohteisiin, ykkössijan saavutti ehdottomasta paikalla ollut sotakoira. Tietysti. 6-vuotias veteraani oli katseiden kohteena rauhallisena ja tyynenä, kunnes aina välillä esitteli tottelevaisuuttaan ja energiaansa.
 
Vaasa 22 sotakoiraVaasa 22 sotakoira


Toiseksi eniten ainakin pikkupoikia ja miksei nuoria naisiakin taisi kiinnostaa armeijan ajoneuvojen luona liikkuneet aseistetut varusmiehet. Pikkupoikia taisivat kohteeseen vetää aseet, nuorten naisten syitä saatte arvailla.

Vaasa22 PuolustusvoimatVaasa22 Puolustusvoimat

Vaasa22 PuolustusvoimatVaasa22 Puolustusvoimat

Minusta kiinnostavaa oli rajavartiolaitoksen anti, he kun olivat tuoneet mukanaan myös tuollaisen ilmatyynyaluksen. En voi sanoa koskaan ennen nähneeni ao. kulkuneuvoa muualla kuin telkkarissa.

Vaasa22 RajavartiolaitosVaasa22 Rajavartiolaitos

Pelastuslaitoksen, poliisin ja tullin ajoneuvot kiinnostivat tietysti myös nuorisoa kuten aina muulloinkin, kun sellaisia pääsee läheltä näkemään. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kojulla taas pääsi halutessaan testaamaan ammuntatarkkuuttaan.

Vaasa22 PelastuslaitosVaasa22 Poliisi

Vaasa22 TulliVaasa22 Maanpuolustuskoulutus

Ja rusinana pullassa, missä on Puolustusvoimat siellä pitää olla myös sotku. Niin nytkin. Torilta löytyivät myös Sotilaskodin edustajat. Ei voinut mitään, oli pakko mennä ostamaan munkkia.
 
Vaasa22 SotilaskotiSotku munkki


Illalla pääsin pääkirjastoon tapaamaan vaasalaiskirjailija Marko Hautalaa. Hän jutusteli kauhukirjallisuudesta genrenä ja sen erikoispiirteistä sekä viimeisimmästä kirjastaan, novellikokoelmasta Kuolleiden valssi. Kauhukirjallisuudesta Hautala kertoili kuvilla ja erilaisilla kirjaesimerkeillä ja sen erikoispiirteistä lähinnä siitä, mitä ihmiset yleensä pelkäävät ja miten asiaa käsitellään kauhukirjallisuudessa.

Marko HautalaKauhukirjallisuus


Minusta on aina mukava käydä kuuntelemassa Marko Hautalaa, joka omien sanojensa mukaan yli 20-vuotisen kirjailijanuransa jälkeenkään ei oikein tunne itseään kokeneeksi kirjailijaksi. Kuitenkin hänen tuotantonsa on varsin laaja. Se käsittää paitsi aikuisten kauhukirjat, myös uuden aluevalloituksen eli lasten kauhukirjat, Storytelin valikoimasta löytyvät vain äänikirjoiksi kirjoitetut teokset ja tietysti novelleja, joista valitut on nyt koottu ensimmäiseksi kokoelmaksi. Saimme kuulla myös joidenkin kirjan novellien synnystä tai rakentumisesta sekä yleensä kirjan novellien yhteenkokoamisesta.

Marko Hautala TuotantoaMarko Hautala Tuotantoa


Marko Hautala TuotantoaMarko Hautala Kuolleiden valssi

Nyt en muuta toivo kun lisää tapahtumia Vaasaan kun kerran koronarajoitukset on poistettu. Tietysti turvallisuus huomioiden.

Kristiina