Translate

Hae tästä blogista

tiistai 7. helmikuuta 2023

Helmikuu - February

 Tulips

Helmikuu on tyttö tää, naurusuinen, kulkuspää.
- kuukausirunot Birgit-mummu

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

perjantai 3. helmikuuta 2023

Runeberg, mandared, sipuli ja mustaherukka

Tämän Runebergin päivän reseptin löysin joskus K-Kaupan resepteistä ja laitoin sen talteen. Kun tänä vuonna piti hieman kiirettä oli hyvä aika yllättää itsensä viikonlopuksija juhlistaa Runebergiä. Alkuperäinen ohje oli tehty 25 x 20 cm vuokaan, mutta tein suunnilleen alkuperäisellä ohjeella käyttäen hieman pienempää vuokaa, joten kakkua jäi pätkä vieä erikseen nautittavaksi. Alkuperäiseen Runebergin torttuun, kuten tähänkin ohjeeseen, käytetään punssia. Itse olen aina käyttänyt mantelilikööriä ja käytän jatkossakin.

Runebergin tiramisu

Runeberg tiramisu
Pohjakakku:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
130 g piparkakkuja murennettuna
2 dl mantelijauhetta
2 dl sokeria
200 g voita tai leivontamargariinia
3 kananmunaa
pari tippaa karvasmanteliaromia
1 dl maitoa
Kostutukseen:
1,5 dl kuumaa vettä
0,75 dl sokeria
1,5 dl mantelilikööriä, punssia tai laimeaa sitruunamehua
Täyte:
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3 rss (á 250 g) mascarponea
3 rkl  mantelilikööriä tai punssia
200 g vadelmahilloa
Päälle:
kaakaojauhetta, vadelmia
 
Tee kakku. 
Voitele ja korppujauhota 1,5 l leipävuoka.
Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi. Sekoita kananmunat sokeri-voivaahtoon yksi kerrallaa hyvin vatkaten joka munan lisäyksen jälkeen.
Lisää massaan 3 erässä vuorotellen kuivia aineita ja maitoa. Sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina leipävuokaan ja paista 200 ºC uunissa alakeskitasolla 45-50 min (kokeile tikulla, onko kakku kypsä). Jäähdytä kakku ja kumoa se.
Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa siitä n. 1,5 cm paksuisia viipaleita.
Sekoita kostutusnesteen ainekset. Levitä 20 x 20 cm vuoan pohjalle kakkuviipalekerron (6 palaa). Kostuta viipaleet yhdeltä puolelta, käännä viipaleet ja kostuta toinenkin puoli.
Sekoita täyte. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset eri astioihin. 
Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
Sekoita mascarponet ja mantelilikööri/punssi keskenään. Vatkaa joukkoon keltuaisvaahto. Lisää sekaan lopuksi valkuaisvaahto ja nostele se muun massan joukkoon varovasti esim. nuolijalla.
Levitä vuokaan kostutetun pohjakerroksen päälle puolet vaahdosta ja kaikki vadelmahillo. Kostuta sen jälkeen toisen kakkukerroksen kakkupalat hyvin molemmin puolin kostutusnesteellä ja nostele ne täytekerrostel päälle. Levitä päällimmäiseksi toinen puoli vaahdosta. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia, mieluummin yön yli.
Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja koristele vadelmilla.
 
Sitrushedelmät ovat edelleen sesongissa, joten tällä kertaa ne eksyivät salaattiin. Kokeiluun pääsi uusi tuttavuus, mandared. Mandared on veriappelsiinin ja klementiinin risteytys. Ainoa pettymys oli, että vaikka hedelmän maku erosi klementiinistä niin sen liha ei ollutkaan punertavaa. Minä kun rakastan kaikkien verisitrusten punaista väriä, kun se osuu kohdalle.

Mandared-rucolasalaatti

Mandared rucola salad
rucolaa
2 mandaredia
1 pieni punasipuli
1 avokado
200 g fetajuustoa
suolapähkinöitä 
Kastike:
1 mandaredin kuoriraaste
0,6 dl mandaredin mehua
1 rkl hunajaa
0,6 dl öljyä
1 rkl persiljaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
 
Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen purkkiin ja ravista sekaisin. Anna maustua salaatin valmistamisen ajan.
Kuori ja lohko mandaredit, leikkaa lohkot puoliksi. Kuori punasipuli ja viipaloi sipulinpuolikkaat. Poista avokadosta siemen ja kuutioi sen liha. Kuutioi fetajuusto. Hienonna suolapähkinät (tai muut pähkinät) morttelissa.
Annostele rucolat kulhoon. Lisää joukkoon mandaredin palat, punasipuliviipaleet, avokado- ja fetakuutiot. Kaada päälle kastike ja sekoita hyvin.
Ripottele salaattiannoksen päälle suolapähkinärouhetta.
 
Sipuli-pekoniyhdistelmä on aina hyvää, varsinkin näin loskakeleillä.
 

Sipuli-pekoniquiche

Onion bacon quiche
Pohja:
125 g vehnäjauhoja
125 g graham-täysjyväjauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
125 g kylmää voita tai
leivontamargariinia
n. 3,5 rkl kylmää vettä
Täyte:
140 g pekonia
650 g sipulia
4 kananmunaa
2 dl juustokermaa 
1 dl ruokakermaa
suolaa, valkopippuria, muskottia
 
Leikkaa Ø25 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele+korppujauhota reunat.
Sekoita jauhot ja suola kulhossa.  Nypi joukkoon kuutioitu rasva. Lisää vettä sen verran, että taikinasta muodostuu pallo. Kääri pallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin jäähtymään n. 30 min.
Siivuta pekonit. Kuori ja viipaloi sipulit.
Kauli kylmä taikina niin suureksi levyksi, että se peittää irtopohjavuoan pohjan ja riittää reunoille. Nosta taikina vuokaan ja viimeistele reunat käsin. Nosta vuoka pakastimeen n. 30 min.
Nostele pekonisiivut kylmälle paistinpannulle, laita lämpö päälle ja paista pekoni rapeiksi. Nostele siivut reikäkauhalla talouspaperille valumaan.
Lisää paistinpannun pekonirasvalle sipuliviipaleet kuullottumaan keskilämmölle (3-4) ja kuullota niitä n. 15 min. Lisää lopuksi joukkoon pekonit ja jäähdytä seos.
Lämmitä uuni 180 ºC ja nosta piirakkapohja pakastimesta suoraan uuniin. Esipaista pohjaa n. 10 min.
Sekoita erillisessä astiassa keskenään munat, kermat ja mausteet. 
Nostele hieman jäähtyneen piirakkapohjan päälle sipuli-pekonitäyte. Kaada tasaisesti päälle muna-kermaseos. Paista piirakkaa 180 ºC uunin alakeskitasolla 40 min.

Kun kerran uuni oli lämpimänä, niin sinne oli hyvä lykätä jälkiruokaa varten vielä jälkiruokapiirakka.
 

Mustaherukkapiirakka

Blackcurrant pie
Pohja:
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaura- tai vehnäleseitä tai kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta 
1 dl rypsiöljyä
1 dl vaniljajogurttia
1 kananmuna
Täyte:
300 g mustaherukoita (jäisiä)
200 g maustamatonta rahkaa 
(n. 1 dl vaniljajogurttia, jos sitä jäi yli pohjataikinasta)
1 kananmuna
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Rasvaa ja korppujauhota Ø26 cm piirakkavuoka.
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa. Työnnä ne kulhon toiseen reunaan. Sekoita toisessa reunassa keskenään öljy, jogurtti ja muna. Sekoita sitten kaikki aineet keskenään lusikalla löysähköksi taikinaksi. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunat, voit halutessasi laittaa vuoan hetkeksi pakastimeen.
Lämmitä uuni 200 ºC. Esipaista piirakkapohjaa n. 10 min.
Levitä hieman jäähtyneen piirakkapohjan päälle jäiset mustaherukat.
Sekoita erillisessä astiassa muna, rahka (ja jogurtti) ja sokerit. Kaada seos piirakkapohjan ja mustaherukoiden päälle.
Paista piirakka 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 40 min.

Kristiina

tiistai 31. tammikuuta 2023

sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Ruista, perunaa ja klementiiniä

En ole pitkään aikaan leiponut sämpylöitä. Aamulla tarvitaan hieman tavallista vehnästä tuhdimpaan, joten laitoin sämpylöihin puolet rukiista.

Ruisjuustosämpylät

5 dl vettä
1 rkl siirappia
0,5 dl öljyä
100 g juustoraastetta
1 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
6 dl ruisjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja

Sekoita vesi 42 ºC, siirappi, öljy ja juustoraaste kulhossa. 
Sekoita kuivahiiva, suola ja ruisjauhot keskenään. Lisää seos nesteen sekaan, sekoita hyvin.
Lisäile taikinaan sen jälkeen vehnäjauhoja, kunnes sämpylätaikina ei enää juuri tartu astiaan tai käsiin, mutta on vielä pehmeää (ruisjauhojen takia taikina jää hieman tarttuvaksi). Peitä kulho liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa (n. 1 h).
Pyöritä taikinasta hieman jauhotetulla alustalla pötkä ja leikkaa siitä tasakokoisia paloja. Pyöritä ne pyöreiksi tai pitkulaisiksi sämpylöiksi (12-14 kpl). Nostele sämpylät leivinpaperilla vuoratuille pelleille (jätä kohoamisvälit). Peitä sämpylät liinalla ja anna kohota (n. 45 min).
Paista sämpylät 225 ºC uunissa alakeskitasolla n. 13 min. Anna jäähtyä peittämättä.

Uuniin pääsi myös pääruoka. En ole pitkään aikaan tehnyt jauheliha-perunasoselaatikkoa, joten sämpylät saivat siitä kaverin.

Jauheliha-perunasoselaatikko

n. 1 kg perunoita
n. litra vettä
2 lihaliemikuutiota
70 g tomaattipyreetä
ripaus muskottia
öljyä
500 g jauhelihaa
1 sipuli
suolaa, maustepippuria, mustapippuria, paprikajauhetta
juustoraastetta

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi lihaliemessä. Valuta perunat, mutta ota keitinliemi talteen. Muusaa perunat survimella. Notkista muusi keitinliemellä. Sekoita muusin sekaan tomaattipyree.
Silppua sipuli ja kuullota silppua paistinpannulla keskilämpötilalla öjyssä 10 min. Siirrä sipulisilppu odottamaan.
Lisää tarvittaessa tilkka öljyä paistinpannulle. Ruskista jauheliha. Mausta se suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Lisää pannulle paiston loppuvaiheessa sipulisilppu.
Sekoita perunamuusi ja jauhelihaseos tilavassa uunivuoassa sekaisin. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista laatikkoa 200 ºC alakeskitasolla n. 30 min.

Mieleni teki jonkinlaisia välipalakeksejä ja löysin Instagramin kautta reseptin kekseille, johon käytettiin syöttämätöntä hapanjuurta. Minusta kekseihin voisi hyvin käyttää juurta tehdessä tai herätettäessä syntynyttä "ylimääräistä" juurta, koska juuri toimii tässä reseptissä vain makuaineena, ei kohottajana. 

Täysjyvävehnäkeksit hapanjuurella

120 g täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
70 g kylmää voita tai leivontamargariinia
226 g hapanjuurta (kylmää, ei herätettyä)
Päälle:
merisuolaa (yrttejä, mausteita, valkosipulia)

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja leivinjauhe sekaisin. Nypi joukkoon paloiteltu, kylmä rasva. Sekoita lopuksi taikinaan hapanjuuri puisella haarukalla tai lusikalla, kunnes taikina on hyvin sekaisin ja muodostaa pallon. Jaa taikina kahtia (á 210 g) ja laita palat kelmuun käärittynä jääkaappiin jäähtymään 30 min-24 h.
Kauli taikinat 1 kerrallaan kahden leivinpaperipalan välissä ohuiksi n. 25 x 30 cm levyiksi. Jaa levyt taikinapyörän tai veitsen avulla 16-20 palaksi. Pistele keksit haarukalla. Ripottele päälle merisuolaa ja halutessasi myös muita mausteita. Painele suola ja mausteet kevyesti kiinni keksien pintaa. Nosta keksit alemman leivinpaperin kanssa leivinpellille.
Paista keksit 175 ºC uunissa alakeskitasolla n. 20-25 min, kunnes keksit tuntuvat rapeilta ja reunat ovat saaneet hieman väriä. Jäähdytä keksit ja säilytä niitä kannellisessa astiassa.

Tottahan sitä piti sitten jälkiruokaakin saada. Koska talossa oli kookoskermaa ja sitrushedelmiä, syntyi hyvää jälkeä.

Veriappelsiini-kookosriisi

1 dl puuroriisiä
1 veriappelsiinin mehu + vettä, yht. 2,5 dl
2 veriappelsiinia
2,5 dl kookoskermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
Mittaa kattilaan veriappelsiinin mehu + vesi ja kiehauta. Lisää riisit ja keitä hiljalleen, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Jäähdytä.
Vatkaa kookoskerma vaahdoksi. Vatkaa sekaan sokeri ja vaniljasokeri. 
Kuori ja lohko veriappelsiinit, leikkaa lohkot puoliksi.
Sekoita riisit ja veriappelsiinilohkot kookoskerman sekaan.

Kristiina